Väri- ja sisustustrendit 2024

Pääkuva

Vuoden 2024 värikartassa on tarjolla jokaiselle jotakin sekä sävyjen että tunnelman puolesta. Jo pitkään suosiota nauttineen pehmeän ja maanläheisen värimaailman rinnalle on noussut trendi, jossa ajankohtaisen sisustuksen sävyt koostuvat mielenkiintoisista, toisiaan tukevista väriyhdistelmistä. Vuosi on tuonut mukanaan värejä, jotka hehkuvat lämpöä, energisyyttä ja luonnonläheisyyttä. Näiden trendivärien joukossa koboltinsininen, turkoosi, kellanruskea ja aprikoosi luovat yhdessä harmonisen paletin, jonka kruunaa vuoden väri: Pantone Peach Fuzz.

Koboltinsininen: energian ja luottamuksen lähde

Koboltinsininen on syvän intensiivinen väri, joka muistuttaa keskiyön taivasta ja meren syvyyksiä. Se symboloi voimaa, luottamusta ja vakautta, ja tuo sisustukseen ryhtiä ja asennetta. Koboltinsininen toimii erinomaisesti korostusvärinä neutraaleilla pohjilla ja antaa tilalle syvyyttä ja merkitystä. Tämä vahva, sähkönsiniseksikin nimetty värisävy näkyy sisustuksessa sekä yksityiskohdissa, että laajemmilla pinnoilla.

1. Interface Upon Common Ground
2. Pukkila Färgblock
3. Interface Connected Ethos
4. Pukkila Manacor

kuva1 koboltinsininen
Kuva 2 turkoosi

Turkoosi: rauhoittava yhdistäjä

Turkoosi - meren ja taivaan välimaastossa leijuva sävy, tarjoaa sekä rauhoittavia että elvyttäviä ominaisuuksia. Se muistuttaa lomien rentoutumista ja luonnon rauhaa. Turkoosi toimii yhdistäjänä koboltinsinisen ja pehmeämpien sävyjen, kuten aprikoosin välillä, tuoden sisustukseen raikkautta ja dynaamisuutta. Turkoosista on trendin aallonharjalla erityisesti vaaleansininen “Tiffany blue” -sävy. Turkoosia nähdään tänä vuonna sekä kalusteissa että tekstiileissä, kuten esimerkiksi matoissa.

1. Interface Luxury Collection
2. LPC Cuba
3. Pukkila Tiffany
4. Interface Recreation

Kellanruskean maanläheinen lämpö

Kellanruskea ”tan” tuo mieleen maanläheisyyden, luotettavuuden ja kestävyyden. Väri luo tilaan lämpöä, ja toimii erinomaisesti yhdistettynä kirkkaampiin sävyihin kuten turkoosiin tai aprikoosiin. Kellanruskea sopii sekä moderniin että perinteiseen tyyliin. Kellanruskea on vaaleanruskea sävy, jossa on pieni vivahde punaista. Väri muistuttaa tummaa hiekkaa tai ruskettunutta ihoa.

1. Interface Upon Common Ground
2. LPC Revolution REV
3. Belakos Arte

Kuva 3
Kuva 4 aprikoosi

Aprikoosi: Pehmeää energiaa

Herkkä ja elinvoimainen aprikoosi tuo tiloihin pehmeyttä sekä hienovaraista energiaa. Yhdistettynä tummempiin sävyihin kuten koboltinsiniseen, se tuo esille niiden syvyyden samalla säilyttäen tilan valoisuuden ja ilmavuuden. Aprikoosi on värisävyltään kuin pehmeämpi oranssi. Se välittää energian ja lämmön tunteita ja lievittää tunneperäistä stressiä. Aprikoosia ja keltaruskeaa voi käyttää sisustuksen pohjaväreinä. Niitä voi myös yhdistellä kirkkaampien turkoosin ja koboltinsinisen kanssa.

1. Belakos Envy 
2. LPC Melody
3. LPC Cuba
4. Belakos Award

Vuoden väri: PANTONE 13-1023 Peach Fuzz

Peach Fuzz on puhtaan persikkainen, runollinen ja romanttinen sävy, jolla on omaa vintage-henkeä, vaikkakin se on päivitetty nykyaikaan ja nykyisiin maailmoihin. Sävy on sekoitus pehmeyttä ja energisyyttä ja tarjoaa raikkaan ja nuorekkaan vaihtoehdon perinteisille pastellisävyille. Se sopii erinomaisesti yhteen vuoden muiden trendivärien kanssa, ja luo niiden kannsa yhtenäisen ja kutsuvan väripaletin. Väri toimii erinomaisesti sekä suurina pinta-aloina että pienissä yksityiskohdissa ja tuo tilaan iloisuutta ja keveyttä.

1. Interface Connected Ethos
2. Belakos Sophie 
3. Pukkila Manacor
4.LPC Colore

Kuva 5

Sisustustrendit 2024

Suomessa sisustustrendejä on pitkään hallinnut skandinaavinen minimalismi. Se on kuitenkin väistymässä hiljalleen ja tilalle astuu uusi aikakausi ja tyyli, jossa sisustuksessa suositaan tiloihin rönsyilevää ja eläväistä tunnelmaa luovaa runsautta ja väriloistoa. Vuoden suuria trendejä ovat cluttercore ja retrofuturismi, jotka vievät sisustusta pois minimalistisesta yksinkertaisuudesta. Kodilta haetaan nyt viihtyisyyttä, turvaa ja kotoisuutta, ja inspiraatiota etsitään eri vuosikymmeniltä ja eri tyyleistä. Ajankohtainen koti on persoonallinen ja yllätyksellinen.

Cluttercore-tyyli on minimalismin vastakohta, “enemmän on enemmän”. Ideana on sisustaa koti tavaroilla, jotka tuovat itselle iloa. Pienet persoonalliset asetelmat sekä koko seinän peittävät tauluasetelmat ovat yksilöllisen, kerroksellisen sisustuksen tärkeimpiä osia. Värimaailma voi olla hallittu tai kirjava, mutta pääasia on, että huone on täytetty erilaisilla tavaroilla lattiasta kattoon.

Retro-futurismi vie sisustuksen takaisin 1960-70-luvuille, mutta maustaa sitä futuristisilla elementeillä. Tyylissä 1960-luvun värimaailmaan ja aikakauden kulmikkaaseen ja jykevään kalustemuotoiluun yhdistyvät kaarevat ja pisaramaiset muodot, opaalilasi sekä metallin sävyt, jotka tuovat mieleen 2000-luvun sisustuksen. Alumiini onkin yksi vuoden 2024 trendikkäimmistä materiaaleista.

Ylenpalttisen runsauden rinnalla nähdään myös Japandi-tyyliä, joka on saapunut Suomeen vaivihkaa viime vuosien aikana ja on ottamassa nyt tukevamman jalansijan trendien joukossa. Tyylissä yhdistyvät hillitty ja maanläheinen tyyli, runsas puun käyttö, harkiten valitut irtokalusteet sekä skandinaavinen väripaletti.

Näin sisustat Japandi-tyyliin - lue lisää!

Vuoden 2024 trendit rönsyilevät useaan eri suuntaan. Toisaalta vannotaan klassisuuden ja kodikkuuden nimeen, mutta samanaikaisesti tuloaan tekevät puhtaat linjat ja nykyistä trendiä vaaleavoittoisempi sisustus.

Varaa aika Etsi myymälä