Vähähiilinen rakentaminen – vaikuta pintamateriaalivalinnoilla

14.04.2021
Rakennusten koko elinkaaren ilmastopäästöistä yli 30 % syntyy materiaalivalinnoista. Tee ekologinen valinta ja tutustu kasvavaan vähähiilisten pintamateriaalien valikoimaan.
Pääkuva

Interfacen tekstiililaatat valmistetaan kierrätysmateriaaleista, kuten mereen hylätyistä kalastusverkoista. 

Laaja valikoima vähähiilisiä pintamateriaaleja

Tuotteen ekologisuutta lisäävät mm. kierrätetty tai biopohjainen raaka-aine sekä tuotannossa käytetty uusiutuva energia. Myös pitkä elinkaari sekä kierrätysmahdollisuus  elinkaaren lopussa edistävät tuotteen ekologisuutta. Ekologisten pintamateriaalien valikoimastamme löytyy mm. keraamisia laattoja, tekstiililaattoja sekä vinyylilattioita. Lisäksi kannamme vastuun keraamisten laattojen valmistuksesta syntyneistä päästöistä.

Keraamiset laatat

Hiilineutraalien keraamisten laattojen valikoimasta löytyvät sopivat tuotteet aina kodin tiloista kovan rasituksen kestoa vaativiin julkitilarakentamisen kohteisiin. Mallistoa laajennetaan jatkuvasti ja huomiota on kiinnitetty myös laattojen valmistusprosessin ekologisuuteen ja laattatehtaiden kestävän kehityksen tavoitteisiin. Esimerkiksi suositussa LPC P21 -klassikkosarjassa on liki 2 000 eri vaihtoehtoa ja niiden valmistusprosessi on monin tavoin varsin ekologinen:

  • Lämmön talteenottoon ja kierrätykseen kiinnitetään erityishuomiota.
  • Vanhat uunit ja kuivaajat korvataan uusilla, energiatehokkailla laitteilla.
  • Tehdashalleissa on hyödynnetty mahdollisimman paljon luonnonvaloa sekä LED-valaistusta.
  • Tehtaalle rakennetaan parhaillaan omaa aurinkovoimalaa.
  • Ylijäämämateriaali kierrätetään takaisin tuotantoon sekä maanrakennuksen tarpeiksi.

Keraamisten laattojen valmistuksesta syntyvät hiilidioksidipäästöt hyvitetään Suomessa. Ilmastokompensaatiolla tuetaan vuosittain eri hankkeita. Tuettavat hankkeet on nähtävissä hiilineutraalien laattojen "Ekologisuus" -välilehden takaa.

Kuva_2

LPC P21 -sarjaan kuuluu myös kuusikulmaisia laattoja, joilla saa luotua kiehtovia kuviopintoja.

Kuva_1

LPC P21 -sarjassa on sopivia tuotteita myös kovaa rasituksen kestämistä vaativiin julkisiin kohteisiin.

Kuva_3

LPC P21 -sarjassa on useita täyteläisiä värejä sekä paljon eri laattakokoja.

Kuva_4

Hiilineutraalien LPC P21 -laattojen valmistusprosessi on ekologinen.

Kuva 1

LPC Nordik -sarjan modernit Terrazzohenkiset laatat sopivat loistavasti julkisiin tiloihin.

Kuva 2

Upean LPC Glamour -sarjan marmorikuosiset laatat ihastuttavat ylellisyydellään.

Kuva 3

LPC Milan -sarjan modernin matta betonikuosi sopii niin julkitilarakentamisen kohteisiin kuin kodin tiloihinkin.

Kuva 4

Loft-henkisissä LPC Cosmos-laatoissa mattapintaiseen betonikuosiin on yhdistetty hillitysti metallisuutta.

Interfacen tekstiili- ja vinyylilaatat

Vähähiilisiä  tekstiili- ja vinyylilaattoja valmistava Interface lukeutuu maailman ekologisimpiin yrityksiin. Interface on tehnyt vuosikymmeniä uraauurtavaa työtä ympäristön, kestävän kehityksen, eettisyyden sekä paremman sisäilman hyväksi. Interfacen elinkaariajattelu rakentamisessa ja materiaaleissa on havaittavissa, ja Interfacen kierrätysmateriaalia ja biopohjaista raaka-ainetta sisältävät, uusiutuvalla energialla valmistetut tekstiililaatat ovatkin erityisen vähähiilisiä (EPD A1-A3). Lisäksi Interfacen tekstiililaatat voidaan kierrättää täysin, mikä tekee niistä entistäkin ekologisemman valinnan. Interfacen LVT sisältää 39 % kierrätysraaka-ainetta. 

Kuva1

Recreation -sarjan valmistuksen hiilijalanjälki on erittäin pieni (3,06 kg CO₂ eq/m²).

Kuva2

Interface-tekstiililaattojen raaka-aineista keskimäärin n. 90 % on kierrätettyä ja biopohjaista. Kuvassa Woven Gradience -sarjan tekstiililaattoja.

Kuva3

Kaikissa Interface-tekstiililaatoissa on nykyään ekologinen biokompostiittipohja perinteisen bitumipohjan sijaan. Kuvassa pikselikuosinen Works Element ja tasavärinen  Employ Loop.

Kuva_1

Interface on pienentänyt vinyylilattioiden valmistuksesta aiheutuvaa hilliljalanjälkeä käyttämällä kierrätettyä materiaalia 39%. Kuvassa Look Both Ways -sarjan vinyylilaattoja.

Kuva_2

Interfacen vinyylit kestävät kovaakin kulutusta. Kuvassa Iridescence -sarjan tuotteita.

Kuva_3

Interfacen vähähiiliset vinyylit ja tekstiililaatat sopivat kooltaan ja paksuudeltaan yhteen, joten et tarvitse materiaalien välisiä listoja. Kuvassa Drawn Lines.

Ensimmäinen hiilinegatiivinen tekstiililaatta

Seuraavana askeleenaan kohti entistä ekologisempaa maailmaa, Interface on kehittänyt ensimmäisen hiilinegatiivisia tuotteita sisältävän tekstiililaattasarjan. Hiilinegatiiviset tekstiililaatat varastoivat hiilidioksidia valmistusvaiheessa enemmän kuin aiheutuu hiilipäästöjä, siksi niiden valmistuksen hiilijalanjälki on negatiivinen. Hiilinegatiivisuus on ollut Interfacen tavoitteena pitkään, ja valmistajan tavoitteena onkin olla kokonaan hiilinegatiivinen yritys 2040 mennessä.

Hiilinega1

Interfacen Embodied Beauty -sarjan hiilinegatiiviset Zen Stitch-tekstiililankut sopivat loistavasti esim. toimistotiloihin.

Hiilinega2

Hiilinegatiivisessa Zen Stitch -tekstiililankussa on mielenkiintoinen pintakuviointi.

Hiilinega_3

Hiilinegatiivisuuden mahdollistavan CQuestBioX-pohjan saa myös vaihdettua moniin tekstiililaattoihin.

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä