Suurlaatta vangitsee katseen

Suurlaatat eli slabit ovat näyttävä sisustusratkaisu sekä kotiin että julkisiin tiloihin. Iso lattialaatta tai seinälaatta saa aikaan yhtenäistä, lähes saumatonta pintaa, mikä luo levollisen ja harmonisen vaikutelman. Tutustu suurten laattojen ominaisuuksiin, valintaan sekä asennukseen ja poimi käyttöideat!
Karusellilohko 13

Eläväinen luontokuvioinen suurlaatta on LPC Papier -sarjaa.

Karusellilohko 12

Kauniit LPC Aventura -sarjan kivikuosiset laatat sopivat sekä seinään että lattiaan.

Karusellikuva 2

Upea keittiön välitila on toteutettu LPC Glamour GLM -sarjan suurlaatoilla.

Karusellikuva 8

Upean sävyiset marmorikuosiset suurlaatat ovat LPC Gloria -sarjaa.

Karusellikuva 4

Ravintolan seinissä ja lattiassa komeilee LPC Stage M STG -sarjan laatat.

Karusellikuva 5

Hienostunut betonikuosinen LPC Revolution REV -sarja sopii erinomaisesti esim. kylpyhuoneeseen.

Sama laatta, monta kokoa ja tyyliä

Moniin laattasarjoihin kuuluu sekä jättikokoisia että pienempiä laattoja. Saman sarjan laattojen kokohaitari voi vaihdella useammasta metristä pienen pieneen mosaiikkiin asti. Eri kokoja yhdistelemällä saat luotua kiinnostavan mutta samalla linjakkaan ja yhtenäisen sisustuksen. 

Suurlaatat ja muut isot laatat sopivat monipuolisuutensa ansiosta moneen kokonaisuuteen, niin sisälle kuin ulos. Isot seinälaatat tuovat tunnelmaa ja luovat yhtenäisyyttä pinnoilla. Iso laatta on elegantti vaihtoehto esimerkiksi keittiön välitilaan ja soveltuu myös keittiötasojen ja muidenkin kalusteiden päällystykseen. Lisäksi suurlaattapinnalla on luonnollisesti pienempiä laattakokoja vähemmän saumapinta-alaa, joka puolestaan imee likaa herkästi. Tämän vuoksi esimerkiksi lattian laatoitus isoilla laatoilla säästää myös puhtaanapidossa, sillä likaa pääsee kerääntymään vähemmän.

Valitse suurlaatta vain yhdessä hillityssä värissä tai sekoita eri kuoseja ja pintoja mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Niin betoni-, metalli-, kivi- kuin marmorikuosisetkin laatat sulautuvat toisiinsa kauniisti. 

Betonikuosiset ja metallikuosiset laatat istuvat etenkin moderniin ja tehdashenkiseen sisustukseen. 

Kivikuosiset laatat saavat aikaan luonnollisen, arvokkaan ja ajattoman tunnelman. Suurlaatan värisävyllä leikittelemällä voidaan määrittää, syntyykö vaikutelmasta jylhä vai pehmeämpi. Koska luonnonkivikuvioisissa suurlaatoissa kuvio ja tuntuma vastaavat luonnonkiveä, voidaan niiden avulla toteuttaa luonnollista pintaa esimerkiksi kohteissa, joissa luonnonkiven käyttö ei sen käyttöominaisuuksien vuoksi olisi mahdollista.

Marmorikuosiset laatat tuovat tilaan kuin tilaan ylellistä ja klassista ilmettä. Yhdistämällä marmoria betonikuosiin taas luodaan kiinnostavaa kontrastia ja modernia ilmettä.

Kuva1

Kuvan suurlaatat: LPC  Aventura

Kuva2

Kuvan suurlaatat: LPC Papier

Kuva3

Kuvan suurlaatat: LPC Papier

Kuva4

Kuvan suurlaatat: LPC Aventura

Kuva1

Kuvan suurlaatat: Pukkila Golden Pure

Kuva2

Kuvan suurlaatat: Pukkila Golden Pure

Kuva3

Kuvan suurlaatat: Pukkila Archisalt

Kuva4

Kuvan suurlaatat: Pukkila Ease

Kuva1

Kuvan suurlaatat: Pukkila Ease

Kuva2

Kuvan suurlaatat: Pukkila Metal Design

Kuva3

Kuvan suurlaatat: Pukkila Beton Design

Suurlaatta – edut  

 • Saumat eivät katkaise laatoitusta, joten laatoitus näyttää yhtenäiseltä, harmoniselta ja levolliselta. 
 • Saumapinta-alaa on kokonaisuudessaan vain vähän, joten laatoitus on vaivaton pitää siistinä.
 • Tuovat avaruutta pienempäänkin tilaan. 
 • Pintamateriaalina laatta on verrattoman kestävä, huoleton ja helppohoitoinen. Esimerkiksi aurinko tai aika eivät muuta sen ulkonäköä ja se kestää hyvin sekä kuumuutta että pakkasta. 
Iso kuva_laattojen koot

 

Paksuus ratkaisee – näin valitset oikein suurlaatat 

Suurlaatan paksuus ratkaisee, mihin se voidaan asentaa. Jokaiseen kohteeseen ja tarpeeseen on saatavilla ihanteellisen suuruinen ja paksuinen laatta.

Kuusimillimetriset suurlaatat ovat monin tavoin hyvä valinta. Ne eivät ole yhtä hauraita kuin kaikista ohuimmat laatat, mutta ne ovat kuitenkin kevyempiä ja helpompia käsitellä kuin paksummat laatat. Kuusimillimetriset suurlaatat sopivat kotien lisäksi julkisiin tiloihin, joissa on vain kevyttä kävelyliikennettä. 

Yhdeksänmillimetriset suurlaatat ovat paras vaihtoehto silloin, kun suurikokoisia laattoja halutaan käyttää lattiassa. Lisäksi nämä paksummat isot laatat sopivat seinään erinomaisesti. 

Läpileikkaus koti

Suurlaattojen käyttökohteet kodin eri tiloissa 

Läpileikkaus toimisto

Suurlaattojen käyttökohteet julkisissa tiloissa

Suurlaatat sopivat sekä kotiin että julkisiin tiloihin

Monipuoliset väri- ja kuosivaihtoehdot tekevät suurlaatoista moneen tilaan sopivan materiaalin.

Kotiin suurlaatat tuovat ylellistä ja yksilöllistä tunnelmaa esimerkiksi omakotitalon sisääntulossa tai laajoillakin seinäpinnoilla käytettynä. Iso laatta on kylpyhuoneeseen myös oiva valinta. Laaja koko- ja paksuusvalikoima mahdollistaa myös räätälöidymmät ratkaisut, joissa pystytään huomioimaan kaikki rakennuksen asettamat tekniset vaatimukset.

Remonttikohteissa laatan kokoa valittaessa on kuitenkin varmistettava, että laattoja mahtuu asennusvaiheessa kuljettamaan esimerkiksi rappukäytävässä ja oviaukoissa. Uudiskohteissa tällaista haastetta ei luonnollisestikaan ole, koska laattojen koko voidaan ottaa huomioon jo tiloja ja työvaiheita suunniteltaessa.

Suurlaatat tuovat julkisiin tiloihin arvokkuutta ja harmonisuutta. Niillä voidaan toteuttaa esimerkiksi hotelleissa ja ravintoloissa monimutkaisiakin arkkitehtonisia ratkaisuja, ja ne soveltuvat niin sisäpinnoille kuin julkisivuunkin asennettavaksi. Lattiasta kattoon täysin saumattomana jatkuvalla pinnalla, eli kokonaisen seinän laatoituksella isolla laatalla, saadaan aikaan yhtenäinen ja voimakas vaikutelma. Myös suurlaattojen tekniset ominaisuudet sekä laatu ovat huippuluokkaa, minkä ansiosta ne ovat turvallinen valinta. Valitsemalla ison laatan lattiaan varmistut pitkäaikaisesta kestävyydestä.

Pukkilan Kuopion myymälän päällikkö Mika Karhu on pannut merkille, että suuria laattoja suositaan paitsi julkisissa kohteissa myös yksityiskodeissa.

– Näinhän se usein menee. Kun ihmiset näkevät hotelleissa, ravintoloissa, kauppakeskuksissa ja vaikkapa asuntomessuilla arkkitehtien ja sisustusarkkitehtien tekemiä valintoja, kulkeutuvat trendit nopeasti myös yksityiskoteihin. Isojen laattojen suosio on kasvanut myös kehittyneen painotekniikan ansiosta. Erittäin suosittuja ovat tällä hetkellä erilaiset marmorikuviot, Mika kertoo.

Pukkilan suuria laattoja on viime aikoina valittu paitsi Turun Hotel Kakolaan, myös kauppakeskus Ratinaan Tampereella, Lahden oikeustalolle, Halosen tavarataloihin ja Ähtärin liikuntakeskukseen.

Unidrain-linjalattiokaivo on turvallinen valinta jokaiseen kylpyhuoneeseen

Suurlaatat sopivat hyvin myös kylpyhuoneen seinä- ja lattialaatoiksi. Mikäli haluat valita kylpyhuoneeseesi isot laatat, pitää asia huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Jotta isot laatat pääsevät oikeuksiinsa, valitaan niiden pariksi Unidrainin linjalattiakaivo, joka asennetaan lattialle seinän viereen. Ainutlaatuisen teräslaipparakenteensa ansiosta sen voi asentaa kosteusturvallisesti kiinni seinään. Kapea, tyylikäs linjalattiakaivo antaa mahdollisuuden myös suuriin lattialaattoihin. Isoilla lattialaatoilla, yhdensuuntaisella lattiakaadolla ja Unidrainin linjalattiokaivolla tilasta saadaan nykyaikainen ja esteetön. Designpalkintoja niittänyt Unidrain on helppo puhdistaa ja mukava käyttää.

Miten Unidrain puhdistetaan? Lattiakaivon puhdistaminen on tärkeä osa kylpyhuoneen siivousta. Unidrainin linjalattiakaivon puhtaanapito on helppoa ja nopeaa. Kaivossa on irrotettava vesilukko, joka on helppo nostaa kaivosta, jakaa kahtia ja huuhtoa puhtaaksi. Puhtaan vesilukon osan napsautetaan yhteen ja vesilukko työnnetään takaisin kaivoon. Vesilukon kumitiivisteeseen voi sipaista hieman esim. saippuaa liukasteeksi, jotta vesilukko nousee seuraavallakin kerralla kaivosta mahdollisimman helposti.

Huomioita isoista laatoista

 • Linjakaivon ja isojen lattialaattojen käyttö ovat asioita, jotka tulee miettiä jo kylpyhuoneen rakenteita suunnitteltaessa
 • Asennuksessa käytetään level-järjestelmää, jolla laatat saadaan asennettua samaan tasoon. Suurien laattojen asennustyö vaatii aina neljä kättä eli kaksi asentajaa, ja siksi se on kalliimpaa kuin normaalikokoisten laattojen asentaminen. Kannattaa huomata, että suuret laatat eivät ole kovin paljon kalliimpia kuin normaalikokoiset laatat.
 • Suurta laattaa täytyy leikata esimerkiksi kulmahiomakoneella, johon on asennettu laatoille sopiva timanttiterä. Apuna käytetään riittävän isoa ja suoraa leikkausalustaa.
 • Suurten laattojen kuljetus kannattaa aina jättää ammattilaisten ja kuljetusliikkeiden hoidettavaksi. Näin minimoidaan rikkoontumisen riskit. Kuljetusliikkeillä on myös asianmukaiset vakuutukset mahdollisten vaurioiden varalta.

Suurlaattojen asennus 

Isojen laattojen asennuksessa voidaan käyttää normaaleja työkaluja ja menetelmiä 120x120 cm suuriin laattoihin asti. Sitä suurempia laattoja asennettaessa apuna käytetään lisäksi usein esimerkiksi suurempia imukuppeja tai imukuppikehikkoa, lineaarileikkuria pidempiin leikkauksiin sekä kuljetuskärryä laattojen liikutteluun. Asentajia on hyvä olla vähintään kaksi, sillä esimerkiksi isojen laattojen asennus seinään vaatii monta ihmistä.

 1. Suunnittele työmaa ja asennustyö huolellisesti. Huomioi, että laattojen kuljettaminen ja siirteleminen sekä työstäminen vaativat tilaa ympärilleen. Lisäksi suuri, tukeva työtaso on usein tarpeen.
 2. Laatoitettavan alustan on oltava luonnollisestikin tasainen, jotta ison laatan asennus onnistuu. Tämän vuoksi pohjatyöt on tehtävä huolellisesti, sillä iso laatta ei anna epätasaisuutta anteeksi.
 3. Mitä suurempi laatta, sitä enemmän korostuvat laastin leviävyysominaisuudet. Suosittelemme asennukseen kevennettyä ja erittäin riittoisaa Mapei Ultralite S2 -kiinnityslaastia. Ison laatan laatoitukseen löytyy myös omat työvälineet, joiden avulla laatan asennus onnistuu parhaiten. 
 4. Suuret laatat suositellaan aina kiinnitettäväksi kaksoiskiinnityksellä, jotta varmistutaan riittävästä laastipedistä ja tartunnasta. Tämän lisäksi kaksoiskiinnityksessä tulee huomioida, että kiinnityslastin peittoaste tulisi olla 100-prosenttista.

Katso video suurlaattojen eli slabien asennuksesta!

Selaa suurlaattoja

Katso myös

Varaa aika Etsi myymälä