Laattatrendit 1950-luvulla

1950-luvun koittaessa suomalaiset kotitaloudet halusivat jättää taakseen sotien varjostamat vuodet ja täyttää kotinsa elämän ilolla ja väreillä. Pukkilan tehtaalla valmistettujen laattojen ansiosta suomalaiset pystyivät tuomaan koteihinsa käytännöllisyyttä, silmiä hivelevää tyyliä ja värikylläisyyttä, jotka heijastivat aikakauden sisustustrendejä ja asumisen mukavuuden arvostusta. Ajanjakso merkitsi merkittävää käännekohtaa kylpyhuoneiden suunnittelussa. 

Sodan jälkeen Suomessa aloitettiin jälleenrakentaminen ja monen vuoden aikana oli sekä seinä- että lattialaattojen kysyntä suurempaa kuin tuotannon kapasiteetti. Laattoja käytettiin laajasti niin kodeissa kuin julkisissakin tiloissa. Kaupungit rakennuttivat uimahalleja, uusia sairaaloita ja kouluja. Laattojen suosio perustui niiden kestävyyteen sekä monipuolisiin käyttömahdollisuuksiin.

1950-luvulla valmistetut keraamiset laatat olivat yksivärisiä, tarjoten sisustajille mahdollisuuden luoda selkeitä ja yhtenäisiä pintoja. Tyypilliset lasitettujen seinälaattojen koot olivat 15x15 cm ja väripalettiin kuuluivat puhtaan valkoisen lisäksi myös keltainen, punainen, harmaa ja musta. Erikoisuutena olivat 7,3x15 cm kokoiset viisto- eli fasettireunaiset valkoiset laatat, joita oli saatavana erikoistilauksesta myös mustina, keltaisina, sinisinä ja vihreinä. Laatat ovat vielä tänä päivänäkin trendikkäitä ja sisustajien suosiossa.

Lattioihin suosittiin tiiviiksi poltettuja eli sintrattuja laattoja, joita oli saatavilla useassa koossa: 15x15, 10x10 sekä erikoisempana kuusikulmaisena 10x11,5 cm kokoisena laattana. Nämä laatat tunnetaan nykyisin Natura-sarjan laattoina. Laatat olivat suunniteltu kestämään aikaa sekä käyttöä.

Ajalle tunnusomaisen leiman antoi mosaiikin käyttö. Pienet 25x25 mm, valmistettiin kymmenessä vakiovärissä sekä lasittamattomina että lasitettuina. Pirteän värisiä mosaiikkilaattoja käytettiin seinä- ja lattiapinnoilla, ikkunalaudoilla, avotakoissa, pöydissä, tarjottimissa, lampunjaloissa, kattilanalustoina jne. luomaan ainutlaatuisia yksityiskohtia. Laattojen monikäyttöisyys ja värikkyys mahdollistivat luovien ja yksilöllisten tilojen suunnittelun.

Kuva
Varaa aika Etsi myymälä